Kesihatan dan Perubahan di Kalangan Remaja Gadis

Perubahan-perubahan ketika memasuki alam remaja. Perubahan fizikal yang berlaku supaya anda berubah dari kanak-kanak kepada gadis remaja bergantung kepada perubahan dalam hormone tubuh anda. Perubahan ini berlaku tanpa anda sedri. Perubahan yang pertama berlaku semasa anda berumur lapan tahun.

Kelenjar yang dinamakan kelenjar adrenal mula menghasilkan sejumlah hormon yang bertambah iaitu androgen adrenal. Adrenal juga ialah siri pertama kelenjar yang juga akan berlaku dalam tempuh empat atau lima tahun yang akan dating. Dan begitu ketara dalam tempuh dua tahun sebelum datang haid iaitu sebelum anda baligh. Sifat kelenjar ini juga dikawal oleh kawasan penting bahagian bawah otak anda yang dinamakan hipotalamus. Hipotalamus mengeluarkan hormone yang berjalan tidak jauh ke kelenjar pituitari yang menyebabkan hormone baru tercipta. Mesej hormone yang pertama daripada hipotalamus menyebabkan sel tertentu dalam pituitary mengeluarkan hormone menyebabkan tubuh anda membesar.

Apabila hormone ini masuk ke dalam darah anda bertindak bersama androgen adrenal anda mula menjadi tinggi. Anda mungkin menyedari bahawa ketika anda berumur 10 hingga 13 tahun anda menjadi tinggi dengan tiba-tiba. Mungkin lebih tinggi daripada rakan lelaki anda yang sebaya. Tidak lama selepas hormone pembesaran dikeluarkan, hipotalamus menghantar mesej hormone lagi ke pituitary. Mesej ini dihantar ke sel tertentu dalam pituitary yang menyebabkan hormone yang menggalak ovari. Hormon ini dinamakan hormone gonado trofik. Sebenarnya hormone yang mengeluarkan gonardotrofik telah dihasilkan oleh hipotalamus untuk beberapa tahun. Akan tetapi sehingga sekarang, hanya sejumlah kecil sahaja yang dihasilkan. Apabila anda berumur kira-kira 10 tahun. Perubahna berlaku dan hormone ini dihasilkan oleh hipotalamus dalam pancutan, kira-kira dalam setiap 1 ½ jam. Pancutan dan denyutan nadi adalah faktor penting untuk bermulanya baligh.

Denyutan nadi menggalakkan kelenjar pituitary mengeluarkan hormone gonadotrofik. Terdapat dua jenis hormone. Hormon pertama ialah hormon merangsang folikel kerana ia  merangsang pembesaran, estrogen hormone seks wanita dikeluarkan. Hormon gonadotrofik yang kedua ia lah hormone pelutein. Ia bertindak pada folikel yang membesar dan hormone yang menyebabkan telur dikeluarkan daripadanya setiap bulan. Proses ini dinamakan ovulasi. Lazimnya ovulasi tidak berlaku sehingga dua atau tiga tahun selepas baligh. Estrogen yang dikeluarkan dengan kadar yang bertambah oleh ovary anda mempunyai kesan yang meluas. Ia menukar tubuh anda bersifat keanak-anakan kepada gadis remaja kebanyakkannya disebabkan oleh estrogen. Sebahagian kecil terutama bulu yang tumbuh pada vulva dan ketiak anda disebabkan oleh hormone yang lain yang dinamakan androgen. Androgen dikeluarkan dalam ovary dan kelenjar adrenalnya.

Di samping perubahan yang dapat anda lihat, estraogen bertindak ke atas tisu yang membentuk ruang alat kelamin. Estrogen menjadikan faraj, Rahim dan tiub Fallapio membesar. Dinding faraj anda menjadi tebal dan anda akan dapati bahawa sedikit rembesan dikeluarkan dari faraj anda. Rahim anda membesar dan saraf anda menjadi tebal dan pelapikya terbentuk tiub Fallopio anda menjadi panjang. Semakin lama semakin banyak estrogen yang dirembeskan dan perubahan dari segi bentuk tubuh anda semakin jelas. Kemudian lazimnya ketika berumur 13 tahun, anda telah didatangi haid pertama,

Perubahan fizikal semasa remaja berlaku pada tahap yang berbeza. Pada umur 9-10 tahun, perubahan tubuh berlaku dimana pelviks tulang mula terbentuk. Lemak mula terkumpul pada punggung dan peha. Maka bentuk tubuh bertukar and puting mula tumbuh. Pada umur 10-11 tahun, buah dada mula tumbuh bulu-bulu halus mulai tumbuh jarang pada kulit kemaluan bahagian luar. Pada umur 11-14 tahun pual, buah dada bertambah besar dan berbentuk kon. Bahagian puting menjadi jelas dan kehitam-hitaman. Bahagian alat kelamin dalam bertambah besar Rahim bertambah lembab dan lender keluar. Bulu ari-ari menjadi tebal dan keriting. Apabila sampai umar 13-15 tahun, buah dada menjadi bulat. Puting terbonjol keluar. Punggung menjadi bulat kerana lemak terkumpul. Haid yang pertama datang. Bulu ari-ari kasar tebal dan keriting. Pada umur 16-17 tahun, pembesaran tubuh terhenti anda telah mencapai peringkat dewas. Kedatangan haid teratur.

Dari remaja awal sehingga berumur 16 tahun, gadis tersebut amat memberi perhatian tentang pembesaran tubuh dan wajahnya yang begitu cepat. Dia akan membandingkan perkembangannya dengan orang lain yang sebaya dengannya. Dia amat memberi perhatian apa orang lain tanggaptentang wajahnya. Jika dia tidak suka dengan wajahnya dia akan menjadi muram dan gelisah. Dia suka tidur. Semasa remaja pertengahan, iaitu umur 15 hingga 17 tahun, tarikan seks terhadap lelaki semakin kuat, dia perlu berperilaku sama dengan rakan sebaya ssamalah seperti dia perlu menerima nilai ibu bapanya. Dia akan tersinggung dengan teguran daripada orang dewasa yang dirasakannya tidak adil dan akan tersinggung perasaan jika ibu bapanya tidak mengambil perhatian secara serius terhadap masalah dan kegelisahannya. Kehidupan fantasinya semakin bertambah dan rencam. Imej tubuhnya terus semakin menjadi penting. Dia akan mencuba stail rambut dan persolekan. Dia mula risaukan jerawat. Akhir sekali, dari remaja lewat bermual dari umur 17 tahun, remaja tersebut telah melewati waktu kebingungan. Dia akan mencapai tahap kebebasan yang dibenarkan oleh ibu bapanya. Dia akan mewujudkan perhubungan yang lebih matang. Dia mempunyai idea yang lebih jelas tentang apa yang hendak dlakukan dalam hidupnya. Dia akan berasa risau dan akan perilaku ibu bapanya terutama jika mereka mempunyai perhubungan yang kurang baik, selalu bergaduh dan uat minum.