Petua Kesihatan untuk Remaja

Untuk mendapatkan kesihatan yang lebih baik anda digalakkan banyak minum air putih. Kerana air putih boleh menyeimbangkan kelebihan makanan dalam tubuh dan melancarkan pembuangan kotoran dari dalam badan. Sebaik-baiknya makan banyak buah-buahan, terutamanya yang banyak mengandungi air, seperti jambu pir, tembikai dan banyak lagi. Makanan ini juga boleh dijadikan jus. Ingatlah jangan terlalu gunakan banyak gula dan air batu.

Sayuran elok untuk tubuh ia berfungsi untuk mengurangkan lemak dalam tubuh. Terutama sayuran seperti kangkung, bayam atau kacang. Lebih baik jika anda makan sayuran mentah. Cuba hindarkan makanan yang mengandungi makanan junk dan mengandungi banyak nasi. Kalau anda bijak mengatur makanan dan berdisiplin dalam waktu sebulan berat badan anda akan menurun.

Latihan senaman apapun adalah baik untuk kesihatan. Perlu diketahui bahawa setiap pergerakkan yang anda lakukan mempunyai kepentingan yang berbeza. Sebagai contoh, senaman berlari boleh menurunkan berat badan dan meningkatkan daya tahan tubuh. Gimnastik boleh membertuk tubuh yang sihat dan menguatkan otot. Bersenam riada boleh menguatkan otot-otot, meningkatkan kekuatan dan kelihatan lebih muda. Berbasikal pula boleh  menurunkan berat badan, kebaikan untuk bahagian punggung dan kaki. Latihan aerobik turut memanfaat dengan mengurangkan berat badan, melatih otot-otot, meningkatkan daya tahan tubuh dan keadaan jantung yang baik.

Vitamin juga amat penting untuk kesihatan bagi setiap orang tanpa mengira peringkat umur, apatah lagi jika anda baru sembuh dari serangan penyakit. Vitamin bukan sekadar A, B, C sahaja tetapi banyak, termasuk vitamin D, E, dan K setiap vitamin mempunyai fungsi tersendiri yang unit mengekalkan kecantikan dan kesihatan.

Sebagai contoh, vitamin A diperlukan untuk mengekalkan kesihatan secaran umum, tetapi ia mempunyai beberapa fungsi khusus pada badan kita seperti membentuk serta mengekalkan sel-sel tisu kulit badan kita, meningkatkan daya keinginan seks seseorang, melindungi badan dari mudah mendapat sebarang jangkitan terutamma anggota hidung, mata, telinga dan tekak, mengekalkan kesuburan dan pengeluaran sperma. Menurut kajian perubatan terdapat satu pertalian antara vitamin A dan kesuburan, lelaki ataupun perempuan dan juga kehamilan seseorang itu.

Sumber vitamin A yang paling baik dan mudah sekali ialah dari sumber makanan segar, baik buah-buahan, tumbuh-tumbuhan atau sayur-sayuran. Vitamin A boleh didapati dari makanan hasil haiwan seperti susu penuh krim, chees, mentega dan kuning telur. Dalam hasil tumbuhan vitamin A didapati dari sayur karotin berwarna merah ataupun kuning seperti lobak, labu dan sebagainya.

Ada sesetengah pakar kesihatan berkata kekurangan vitamin A jelas dirunukkan melalui kuku anda, jika anda mendapati cukup protein kalsium, maka kuku anda akan kelihatan bercahaya dan berwarna kemerah-merahan. Tanda lain yang menunjukkan tubuh kekurangan vitamin A ialah rabun malam, mudah mendapat sebarang jangkitan, visi pandangan yang kurang tepat, mata sering gatal-gatal dan kering, lambat pertumbuhan badan dan hilang selera makan.

Adakah kita mungkin telah berlebihan mengambil vitamin A? Jika semula kepada sumber vitamin A, iaitu dari bahan makanan segar, ada kemungkinan kita telah mengambilnya berlebihan. Adakah ia membahayakan diri? Mungkin kita masih mengambil vitamin A tambahan sedangkan dalam menu harian kita sudah cukut seimbang dengan menu vitamin A. Ini kerana vitamin adalah larutan lemak dan badan kita tidak membuang vitamin A sebaliknya disimpan dalam badan. Walaubagaimanapun vitamin A yang didapati terus dari makanan segar tidak mengandungi toksik yang boleh membahayakan badan kita.

Vitamin B juga penting untuk mengekalkan kesihatan keseluruhan badan kita, dan memberi tenaga kepada badan. Vitamin B mempunyai banyak jenis yang kesemuanya terkandung dalam kategori B kompleks seperti vitamin B1, B2, B3, B5, B6 dan B12. Vitamin B kompleks bekerjasana dengan vitamin yang lain dalam badan untuk mencapai kesihatan yang maksima di samping fungsi lain.

Vitamin B kompleks berfungsi untuk membuang nutrien dalam lemak, karbohidrat dan protein, lalu menjadikan nutrient sebagai tenaga untuk keperluan badan. Ia juga penting sebagai bahan penukar makanan yangn masuk ke dalam badan dan menukar kepada tenaga untuk membolehkan badan berfungsi dengan sempurna. Vitamin B juga membantu membekalkan secukupnya oksigen kepada badan untuk mengelakkan kita daripada mudah letih, kesukaran bernafas dan juga membina daya ketahanan diri dari mudah mendapat jangkitan.

Sumeber Vitamin B boleh ditemui dari makanan jenis beragi, mata tunas an bijirin, limpa, daging dan sayuran. Selain daripada itu hanya boleh didapati dari jenis kacang-kacang dan sayuran yang berdaun hijau ialah sumber vitamin B yang paling baik. Vitamin B kompleks adalah jenis yang larut air. Ini bermakna badan kita tidak mempunyai vitamin B ia mudah hilang ketika makanan dimasak, merebus makanan dari sumber ini boleh menghilangkan B kompleks. Cara yang paling baik untuk mengekalkan vitamin B kompleks dengan mengukus.

Salah satu cara untuk mengetahui sama ada tubuh kita cukup atau tidak cukup kandungan vitamin B ialah dengan melihat ldah anda sebaik bangun pagi. Liah yang bersih berwarna merah jambu menunjukkan badan anda mendapat vitamin B yang cukup. Sebaliknya jika lidah pucat sedikit kecoklatan, anda perly mengambil lebih banyak makanan yang mengandungi vitamin B.